در کنار کفاره، فطریه نیز جزو احکام ضروری است که باید بهموقع پرداخت شود. در این مقاله به بررسی نکات کلیدی کفاره روزه و ارتباط آن با فطریه پرداخته خواهد شد.
کفاره روزه و وجوب آن
کفاره به معنای جبران عمل نادرست است که در روزهداری، بهویژه در مواردی که فرد عمدًا روزهاش را باطل کرده باشد، واجب میشود. بر اساس فقه اسلامی، کفاره به عنوان مجازاتی برای فرد در نظر گرفته شده است تا از تخلف خود توبه کند. کفاره در دو حالت واجب میشود:
افطار عمدی: اگر فردی در ماه رمضان بدون داشتن عذر شرعی (مانند بیماری یا سفر) و به عمد روزهاش را باطل کند، باید کفاره بپردازد.
تأخیر در قضای روزه: اگر فردی به دلیل عذر شرعی نتواند روزه بگیرد، باید بعد از ماه رمضان روزههای فوت شده را قضا کند. اگر این قضا را بدون عذر شرعی تا ماه رمضان سال بعد به تأخیر بیندازد، باید علاوه بر قضای روزه، کفاره نیز بپردازد.
انواع کفاره
در اسلام سه نوع کفاره برای جبران روزه وجود دارد:
آزاد کردن برده: این نوع کفاره که در گذشته برای جبران افطار عمدی در نظر گرفته شده بود، اکنون به دلیل لغو بردهداری، منتفی شده است.
روزه گرفتن دو ماه متوالی: فرد میتواند به جای پرداخت کفاره، دو ماه پیدرپی روزه بگیرد. این روزها باید بدون وقفه باشد و در صورت قطع روزه به هر دلیلی، فرد باید دوباره از ابتدا روزه بگیرد.
اطعام شصت فقیر: اگر فرد نتواند روزه بگیرد، میتواند به جای آن به شصت فقیر غذا بدهد. این غذا باید معادل یک مد (تقریباً ۷۵۰ گرم) گندم، برنج، خرما یا مواد غذایی متعارف باشد.
تفاوت کفاره با قضا
یکی از نکات مهمی که باید به آن توجه داشت تفاوت میان “کفاره” و “قضا” است. در حالی که قضا به معنای جبران روزههای فوتشده است، کفاره علاوه بر قضای روزه به عنوان یک مجازات برای تخلف از احکام روزه در نظر گرفته میشود. بنابراین، اگر فردی به عمد روزهاش را باطل کند، علاوه بر قضای روزه، باید کفاره نیز بپردازد.
فطریه و ارتباط آن با کفاره
فطریه نیز یکی دیگر از وجوبهای مالی در ماه رمضان است که باید قبل از نماز عید فطر پرداخت شود. برخلاف کفاره که مربوط به جبران تخلفات در روزه است، فطریه مبلغی است که برای کمک به نیازمندان و فقرا در نظر گرفته شده است. مبلغ فطریه به نوع مواد غذایی بستگی دارد و میتواند شامل گندم، برنج، خرما یا سایر مواد غذایی متعارف باشد.
نحوه پرداخت فطریه
از نظر فقهی، پرداخت فطریه به ازای هر نفر واجب است و باید به مستحقین داده شود. فطریه را میتوان بهصورت پولی نیز پرداخت کرد. مبلغ فطریه در هر منطقه ممکن است متفاوت باشد و باید طبق قیمت روز در آن منطقه محاسبه شود. در سالهای اخیر، مبلغ فطریه بهطور معمول معادل سه کیلوگرم مواد غذایی رایج در هر منطقه است. این مقدار میتواند بهصورت پولی به فقرا پرداخت شود.
فطریه در فتاوای مراجع
بر اساس فتاوای مختلف مراجع تقلید، فطریه بهصورتهای مختلفی محاسبه میشود:
دفتر مقام معظم رهبری: بر اساس فتوای این دفتر، فرد باید برای خود و کسانی که نانخور او هستند، هر نفر یک صاع (تقریباً سه کیلو) گندم، جو، خرما، برنج یا دیگر مواد غذایی به مستحقین بدهد. اگر فرد نتواند مواد غذایی بدهد، میتواند پول معادل آن را بپردازد. که این هزینه را میتوانید به صورت آنلاین پرداخت کنید.
آیتالله سیستانی: در فتوای ایشان، مقدار فطریه به ازای هر فرد ۳ کیلوگرم گندم یا برنج است و معادل آن به صورت پولی قابل پرداخت است. برای برنج ایرانی، مبلغ ۵۰۰ هزار تومان و برای برنج غیر ایرانی، مبلغ ۲۰۰ هزار تومان تعیین شده است. که این هزینه را میتوانید به صورت آنلاین پرداخت کنید.
آیتالله مکارمشیرازی: ایشان فطریه را بر مبنای قوت غالب (گندم یا برنج) محاسبه کردهاند. برای گندم، مبلغ ۸۰ هزار تومان و برای برنج، مبلغ ۳۰۰ هزار تومان تعیین شده است. که این هزینه را میتوانید به صورت آنلاین پرداخت کنید.
آیتالله جوادی آملی: برای کفاره روزه عمد مبلغ یک میلیون و دویست هزار تومان و برای کفاره غیر عمد مبلغ بیست هزار تومان برای هر روز روزه در نظر گرفته شده است.که این هزینه را میتوانید به صورت آنلاین پرداخت کنید.
اهمیت فطریه در زندگی مسلمانان
فطریه نهتنها بهعنوان یک حکم دینی برای تکمیل عبادت روزه و جبران تخلفات آن در نظر گرفته شده، بلکه بهعنوان یک ابزار برای کمک به نیازمندان و برقراری عدالت اجتماعی در جامعه نیز عمل میکند. پرداخت فطریه در زمان مناسب، در تقویت روحیه تعاون و همیاری میان مسلمانان نقش بسزایی دارد.
در نهایت، کفاره وفطریه هر دو از واجبات در اسلام هستند که بهویژه در ماه رمضان به مسلمانان توصیه شده است. کفاره برای جبران تخلفات روزهای و فطریه برای کمک به فقرا و نیازمندان است. مسلمانان باید از این احکام بهدرستی پیروی کرده و با نیت پاک و خالص برای جلب رضایت خداوند، این واجبات را بهموقع انجام دهند.
پرداخت آنلاین فطریه اپلیکیشن تاپ
امکان پرداخت فطریه از طریق اپلیکیشن تاپ با همکاری سازمان بهزیستی فراهم شده است. اپلیکیشن تاپ متعلق به شرکت تابان آتی پرداز از شرکتهای زیرمجموعه گروه داده پردازی بانک پارسیان است. این اپلیکیشن را میتوانید از کافه بازار، گوگلپلی و یا سایت اپلیکیشن دانلود کنید.
پرداخت آنلاین فطریه اپلیکیشن ۷۲۴
از طریق گزینه «احسان» در اپلیکیشن ۷۲۴ نیز میتوانید فطریه خود را بهصورت غیرحضوری پرداخت کنید. اپلیکیشن ۷۲۴ متعلق به شرکت پرداخت الکترونیک سامان است و میتوانید آن را از کافه بازار، گوگل پلی، ایران اپس، مایکت، چارخونه یا از خود سایت ۷۲۴ دانلود و نصب کنید. این شرکت علاوه بر اپلیکیشن ۷۲۴، کدهای USSD ویژهی موسسات خیریه را نیز اختصاص داده است.
پرداخت آنلاین فطریه اپلیکیشن آپ
اپلیکیشن آپ متعلق به شرکت آسانپرداخت پرشین است که امکان پرداخت آنلاین فطریه را در گزینه «فطریه و کفاره» فراهم کرده است. اپلیکیشن آپ را میتوانید از طریق کافه بازار، گوگل پلی و مایکت دانلود کنید.
پرداخت آنلاین فطریه اپلیکیشن همراه کارت
در اپلیکیشن همراه کارت امکان پرداخت فطریه در بخش «نیکوکاری» آن فراهم شده است. اپلیکیشن همراه کارت که یکی از محصولات شرکت تجارت الکترونیکی ارتباط فرداست را میتوانید از سایت همراه کارت به آدرس hamrahcard.ir دانلود و نصب کنید.
علاوه بر اپلیکیشن همراه کارت، کمیته امداد امام خمینی (ره) از درگاه پرداخت شرکت تجارت الکترونیکی ارتباط فردا برای پرداختهای فطریه و زکات استفاده میکند. همچنین این شرکت اقدام به تهیه نرمافزار اختصاصى پایانه فروش بهمنظور جمعآورى وجوه شرعى ماه مبارک رمضان کرده است. در این طرح با همکارى کمیته امداد امام خمینى (ره)، امکان جمع آورى وجوه شرعى ماه رمضان به تفکیک نوع پرداخت فراهم شده است.
پرداخت آنلاین فطریه اپلیکیشن پات
اپلیکیشن پات متعلق به شرکت کارت اعتباری ایران کیش است که امکان پرداخت آنلاین فطریه را فراهم کرده است. اپلیکیشن پات قابلنصب روی سیستمعاملهای اندروید و iOS است؛ برای دانلود اپلیکیشن پات میتوانید ازطریق کافه بازار، گوگلپلی، مایکت و خود سایت شرکت ایران کیش به آدرس www.irankish.com اقدام کنید.
پرداخت آنلاین فطریه اپلیکیشن ایوا
اپلیکیشن ایوا که متعلق به شرکت پرداخت الکترونیک سداد است، امکان پرداخت آنلاین فطریه را از طریق سه روش فراهم کرده است. از طریق گزینه «فطریه» در اپلیکیشن ایوا میتوانید فطریه خود را به سازمان کمیته امداد پرداخت کنید. همچنین از طریق سرویس «مهربانی» این اپلیکیشن میتوانید به خیریه مورد نظر خود فطریه را پرداخت کنید. علاوه بر این دو گزینه، در اپلیکیشن ایوا گزینه «وجوهات شرعی» وجود دارد که از طریق این گزینه میتوانید به مرجع تقلید موردنظر خود فطریه را پرداخت کنید. اپلیکیشن ایوا قابلنصب روی سیستمعاملهای اندروید و iOS است و آن را میتوانید از کافه بازار، گوگلپلی و یا سایت شرکت پرداخت الکترونیک سداد به آدرس www.ivaapp.com دانلود کنید.
پرداخت آنلاین فطریه اپلیکیشن کیپاد
کیف پول همراه پاسارگاد (کیپاد) محصول جدید بانک پاسارگاد است که با مشارکت شرکت پرداخت الکترونیک پاسارگاد طراحی شده است و امکان پرداخت آنلاین فطریه را فراهم کرده است. در بخش «نیکوکاری» اپلیکیشن کیپاد امکان پرداخت فطریه عام برای سازمان بهزیستی کشور فراهم شده است و این امکان تا پایان روز دهم خردادماه وجود دارد. اپلیکیشن کیپاد را میتوانید با مراجعه به کافه بازار، مایکت و گوگل پلی یا از طریق سایت کیپاد دانلود کنید.
پرداخت آنلاین فطریه اپلیکیشن سکه
اپلیکیشن سکه نیز متعلق به شرکت بهپرداخت ملت بزرگترین شرکت PSP ایران از لحاظ تعداد و حجم تراکنش طبق گزارش شاپرک است. اپلیکیشن سکه نیز گزینه پرداخت فطریه را به منوی اپلیکیشن خود اضافه کرده است که میتوانید از این طریق به کمیته امداد امام خمینی، موسسه خیریه کهریزک، دفتر آیتالله مکارم شیرازی، دفتر آیتالله نوری همدانی، سازمان بهزیستی کشور و موسسه خیره رفاه کودک این پرداخت را انجام دهید. اپلیکیشن سکه را میتوانید از طریق کافهبازار، گوگلپلی، مایکت و وبسایت سکه دانلود کنید.
پرداخت آنلاین فطریه اپلیکیشن صاپ
همچنین امکان پرداخت فطریه در اپلیکیشن صاپ بانک صادرات که توسط شرکت فناوری و راهحلهای هوشمند سپهر توسعه و پشتیبانی میشود، فراهم شده است. این اپلیکیشن قابل نصب روی سیستمعاملهای اندروید و iOS است و آن را میتوانید از وبسایت بانک صادرات دانلود کنید.